söndag 23 maj 2010

summerar Toronto & San Francisco!

Det är kväll i San Francisco. Vi har i stort sätt bara gått runt och strosat hela dagen. Vi har varit här sedan i söndags. En vecka imorgon. Vi träffade tre brittiska damer som skulle vidare till Los Angeles på måndag, de har bil och frågade om vi ville åka med för 15 dollar var. Bussen kostar 49$ så det var givetvis en bra deal. Vi ska stanna någonstans på vägen. Ni får veta mer om det efteråt.

De första två dagarna här i San Francisco bodde vi på ett riktigt skitställe i satans kvarter, så vi letade efter hostel den första dagen. Kom in i ett ganska mysigt område när en man stannar och frågar om vi undrar över något. Han kan ha svar. Vi frågar om mannen känner till något bra och billigt ställe att bo på i området. Mannen svarar att just det vet han inte och stannar en kvinna som försöker passera oss. Kvinnan undrar om det här är ett skämt. Nej, det var det inte. Kvinnan svarar att hon jobbar på ett hostel och är på väg dit just nu. Det visar sig vara världens bästa hostel. Lyckans ostar. Sen dess har vi haft det kalasbra och träffat riktigt trevliga människor. Vi har vandrat Golden Gate bron och tagit foton på staden. Vi tog en färja över till Alcatraz. Jag blev positivt överraskad över hur intressant det faktiskt var. Visste du t.ex. att ön intogs av indianer på 70-talet? Eller att ganska många av fångvaktarnas familjer bodde på ön trots att färjor regelbundet gick till fastland. De som var barn då berättar att det var en fantastisk barndom. Varför skickar vi våra barn till dagis när den lyckliga barndomen kanske finns att hämta på Kumla anstalten? Vi drog till Haigts där landets hippies var som gladast när den tiden begav sig.  Känslan sitter fortfarande kvar. Unga människor sitter på kafé, ser coola ut och pipbutikerna ligger utspridda över hela området. Allt har dock en baksida, även LSD verkar det som. Många av de som inte visste vad de skulle göra efter ungdomen sitter nu i parken i slutet av gatan, med sina plastpåsar och hundar och har det förjävligt. Det är tragiskt och på något sätt tycker jag inte att det är deras egna fel. Andra av de som var unga på sjuttiotalet säljer nu organisk mat på marknaden och ser strålande välmående ut. Nog om det. Vi var på den legendariska skivbutiken Amoeba Music och såg Freelance Whales som hade gratiskonsert just den dagen. En dagen-efter dag tog vi paus från varandra, jag och Jonsson alltså. Jag gick till Museum of Modern Art, blev pigg, fick nya ideér och kände mig otroligt glad efteråt. Nummer två gjorde följande: 
Jo medan matz var kulturell och kollade på modern konst så stack jag iväg o kollade in en massa djur på California Academy of Science. Museet är helt nytt och har massa stora aquarium med fiskar, maneter, pingviner, aligatorer m.m. Där finns även en jätte glasbubbla man kan gå in i, därinne är de varmt och fuktigt och en hel regnskog med fiskar, fåglar fjärilar grodor m.m man går om kring ibland. Jaja, kika in bilderna längre ner, åter till Matz..

Innan San Francisco hade uppfunnits kunde man skåda era älskade söner i Toronto. Det var mörkt och kallt när vi kom dit, Toronto regnade och skrattade åt oss de tre första dagarna. Det svors en del över de tunga molnen men vi hade det faktiskt bra. I chinatown precis vid Spadina Avenue ligger ett stort rött hus och längst upp på tredje våningen, där bodde vi. Ett stort rum med kyl, tv och supersnabbt internet så vi ägnade de första dagarna åt att kolla på film i lugn och ro. Jag köpte block och pennor, sysslade med det när jag fick lust och Jonsson såg till att kvällens tablå var på topp. Regnet upphörde. Vi gick då till Museum. Jag stod lite och gäspade men den äldre av oss var exalterad som en femåring. Det bästa av allt var dinosaurierna! Skelett och t.o.m. hela egg hade de hittat. Inte konstigt att han var så uppspelt, den lille pöjken. En kväll gick vi på konsert, hela staden vimlade nämligen av små ställen där lokala band visade upp sig. Vi tog en färja över till Centre Island. En närliggande ö där bilar är förbjudna. Gick längs vattnet runt hela ön och diskuterade fram och tillbaka. Det borde inte finnas mer att prata om kan man tycka men under varje sten finns ett nytt ämne som måste behandlas. Det är lite vår uppgift att göra det ni arbetande människor där hemma inte har tid med. Så långt har vi förstått det hela rätt. Vad gjorde vi mer? Vi gick runt mycket och bara tittade, det är fint i Toronto. Vi avslutade med att ta hissen upp i CN Tower. Nästan femhundra meter högt gör monumentet till världens högsta, fristående byggnad. Vi stannade länge och såg solen gå ner. Tog till slut hissen ner, en lagom promenad tillbaka till Chinatown, packade väskorna, vilade två timmar, buss till flygplatsen, incheck, säkerhetskontroll, taxfreeshop, 30C och 30D. Vi somnade i Kanada och vaknade i USA.
Imorgon? Det vet jag inte. Kanske hyra cykel?

Peace & Love

/Matz

1 kommentar:

  1. Hej! Att läsa om er resa och att få se era bilder är underbart, roligt och spännande för oss här hemma. Njuter av alla era bilder men bilden från Niagara-fallen och utsikten från CN-tower gillar jag allra bäst.
    Ha det bäst!
    Kramar

    SvaraRadera